انواع جراحی داخل دهانی
روش های رایج جراحی داخل دهانی
در حالی که بسیاری از مشکلات دندانی را می توان به سرعت و بدون نیاز به مداخله جراحی حل کرد، مواردی نیز وجود دارند که برای حل آنها استفاده از جراحی داخل دهانی اجتناب ناپذیر است. در چنین مواردی، دندانپزشک بیمار را برای درمان بیشتر به یک جراح دهان ارجاع می دهد. انواع مختلفی از جراحی های دهان وجود دارد که هدف مشترک و اساسی همه آنها بازگرداندن عملکرد صحیح فک و دندان ها است. در اینجا برخی از رایجترین روشهای جراحی داخل دهانی که اکثر افراد مجبورند در مقطعی از زندگی خود انجام دهند، آورده شده است. با ما همراه باشید.
نصب ایمپلنت دندان
ایمپلنت ها روشی محبوب برای جایگزینی دندان هایی است که بنا به دلایل مختلف از دست رفته اند و نصب آنها به جراحی داخل دهانی نیاز دارد. ایمپلنت یک میله یا پیچ است که با جراحی در فک بیمار قرار می گیرد. بیشتر ایمپلنت ها از تیتانیوم ساخته شده، اما گاهی اوقات با مواد دیگری مانند زیرکونیوم نیز ساخته می شوند. ایمپلنت دندان در واقع یک ریشه دندان مصنوعی است که از تاج پروتزی دندان پشتیبانی می کند. جراحی ایمپلنت دندان به معنای قرار دادن ایمپلنت های دندانی در استخوان فک است. در طول این فرآیند، یک جراح دهان با دقت سوراخ هایی را در استخوان فک ایجاد کرده و سپس میله های تیتانیوم را در آنها قرار می دهد. بسته به نوع ایمپلنت مورد استفاده و سلامت فک بیمار، ممکن است تاج دندان پس از قرار دادن ایمپلنت، به آن متصل شود. برخی دیگر ممکن است مجبور باشند تا شش ماه صبر کنند تا بافت استخوانی اطراف با ایمپلنت ترکیب شود.
جراحی داخل دهانی برای کشیدن دندان
گاهی اوقات بیمار نیاز به کشیدن دندان دارد و این کار به سادگی انجام نمی شود. در این موارد استخراج دندان باید به وسیله جراحی داخل دهانی انجام گیرد. در این روش، جراح با ایجاد برش در لثه بیمار، به ریشه دندان دسترسی پیدا کرده و آن را خارج میکند. دلایل رایج کشیدن دندان شامل پوسیدگی شدید دندان، آسیب یا عفونت است. در حالی که همیشه ترجیح داده می شود تمام دندان های طبیعی حفظ شوند، مواردی وجود دارد که کشیدن دندان بهترین روش درمانی است. به عنوان مثال، دندان های به شدت پوسیده یا شلوغ معمولا نیاز به کشیدن دارند.
برداشتن دندان عقل نهفته : اگر دندان ها زیر لثه گیر کرده باشد، گفته می شود که نهفته هستند. دندانهایی که اغلب نهفته هستند، دندانهای آسیاب سوم می باشند که به نام دندان عقل نیز شناخته میشوند. دندان عقل نهفته عوارضی مانند عفونت، تشکیل کیست و مشکلات بایت را به همراه دارد. به این ترتیب، اگر جراح دهان و دندان تشخیص دهد که دندانها در آینده مشکلساز خواهند شد، ممکن است برداشتن دندانهای نهفته را توصیه کند. برداشتن دندان عقل نهفته شامل بریدن بافت لثه برای دسترسی به دندان محبوس شده و سپس بیرون کشیدن آرام دندان از حفره آن است.
پیوند استخوان
این روش جراحی داخل دهانی زمانی انجام می شود که فرد بافت استخوانی فک کافی نداشته باشد. این شرایط موجب عدم جایگزینی دندان از دست رفته از طریق ایمپلنت می شود. در واقع پیوند استخوان فرآیند بازسازی استخوان فک بیمار با پیوند استخوان از یک اهدا کننده یا قسمت دیگری از بدن به حفره دهان است. پیوند استخوان زمانی انجام می شود که بیمار بخواهد ایمپلنت انجام دهد اما فاقد بافت استخوانی مورد نیاز برای نگه داشتن پروتز دهان باشد. همچنین برای بیمارانی توصیه می شود که دچار آتروفی استخوان یا کاهش تراکم استخوان در نتیجه از دست دادن دندان شده اند. در چنین مواردی، یک جراح دهان، پیوند استخوان را به عنوان یک مرحله پیشنیاز برای جراحی ایمپلنت دندان انجام میدهد.
جراحی فک اصلاحی
این نوع از جراحی داخل دهانی که به آن جراحی ارتوگناتیک نیز میگویند، برای رفع انواع بینظمیهای جزئی و عمده دندانی و اسکلتی، مانند ناهماهنگی فکی و ... مورد استفاده قرار می گیرد. این روش می تواند به شدت توانایی بیمار را برای تنفس، صحبت کردن و جویدن صحیح بهبود بخشد. جراحی اصلاحی فک بر اصلاح بی نظمی ها یا ناهنجاری های فک برای بهبود عملکرد فک و دندان ها و همچنین بهبود ظاهر بیمار تمرکز دارد. در مواردی که سایر مداخلات مانند ارتودنسی نتایج مطلوب را به همراه نداشته باشد، معمولا جراحی اصلاحی فک ترجیح داده می شود. پزشک جراحی اصلاحی فک را برای اصلاح مشکلات ناهماهنگی بایت، تسکین درد مفصل گیجگاهی فکی، ترمیم ناتوانی های مادرزادی و همچنین حل مشکلات آپنه خواب انجام می دهد.
جراحی داخل دهانی برای درمان آپنه خواب
گاهی اوقات برای رفع آپنه خواب نیاز به جراحی داخل دهانی است. این وضعیت منجر به مسدود شدن مجاری تنفسی فرد در هنگام خواب می شود. همچنین موجب وقفه در چرخه خواب نیز می گردد زیرا موجب از خواب پریدن به دلیل تنگی نفس می شود. می توان از جراحی برای برداشتن بافت های نرم اضافی که ممکن است راه های تنفسی بیمار را مسدود کند، استفاده کرد. در واقع جراحی می تواند به عنوان یک راه حل دائمی برای برخی از انواع آپنه خواب توصیه گردد.
انواع جراحی زیبایی
یکی دیگر از مواردی که ممکن است نیاز به جراحی داخل دهانی داشته باشد، مربوط به جراحی های زیبایی است. ناهنجاری های زیبایی که مربوط به فک ها و نحوه قرارگیری دندان ها است، اگر با روش های معمول مانند ارتودنسی یا استفاده از بریس ها حل نشوند، نیاز به جراحی دارند. همچنین ممکن است گاهی بر اثر ضربه یا تصادف، فک و دهان بیمار مورد آسیب شدید قرار گیرد. در چنین مواردی نیز برای برطرف کردن مشکل و قرار گیری فک در موقعیت مناسب خود نیاز به جراحی است.
نکته ای که در مورد جراحی داخل دهانی حائز اهمیت می باشد این است که افراد قبل از تمام جراحیهای دهان باید مورد ارزیابی کامل قرار گیرند تا تاریخچه پزشکی، مسائل بهداشتی، نیازها و سایر اطلاعات مهم در مورد بیمار توسط پزشک جراح مورد ارزیابی قرار گیرد. گفتنی است که تمام جراحی دهان معمولا تحت بیهوشی های موضعی و در موارد خاص تحت بیهوشی عمومی انجام می شود تا هر گونه ترس و یا اضطراب بیمار به حداقل برسد.
جراحی داخل دهانی یکی از انواع جراحی است که در برخی موارد برای درمان بیماری و در موارد دیگر برای زیباسازی ظاهری استفاده می شود.